’t Nupke Geldrop

Korenmolen ‘t Nupke werd in 1843 gebouwd en dankt zijn naam aan het stuk grond wat destijds werd genaamd ‘Nupke’. De molen is van het type ronde stenen beltmolen, d.w.z. de buitenkant van de molenromp is van steen en tegen de romp ligt een verhoogde voet van zand, een zg ‘belt’.
De vlucht van de molen bedraagt ruim 25 meter. De molen is nog steeds geheel maalvaardig en heeft 1 koppel kunststenen en een koppel natuurstenen (“blauwe stenen”) waarmee ook daadwerkelijk nog regelmatig graan tot consumptiemeel wordt gemalen.
Het beheer van de molen ligt in handen van 4 enthousiaste vrijwilligers: Hans Tielemans, Frans Tullemans, Dave Royle en Willem Boender, alle 4 gediplomeerd vrijwillig molenaar.
Tijdens de openingstijden van de molen is deze opengesteld voor het publiek en de toegang is geheel gratis. Behalve dat de mulders het bezoek uitgebreid kunnen vertellen over wind- en watermolens in het algemeen en over molen ‘t Nupke (inclusief het maalproces) in het bijzonder, verzorgen zij tevens de verkoop van de diverse door hen op ‘t Nupke ambachtelijk gemalen meelsoorten.
Wilt U meer lezen over deze molen? Ga rechtstreeks naar hun website via  DEZE LINK .
 
“DE MOLEN DRRAIT NIET MET DE WIND DIE VOORBIJ IS”