De stichting

21 februari 2018.

Onder toeziend oog van de secretaris, tekent de voorzitter de oprichtingsakte.

In de Molenstichting Geldrop-Mierlo heeft de gemeente de ideale nieuwe eigenaar voor de molens in Geldrop en Mierlo gevonden. Het is de bedoeling dat de overdracht in de loop van dit jaar plaatsvindt.

 

VOORDELEN.

Volgens de gemeente en stichtingsvoorzitter Ton Steenbakkers kleven er alleen maar voordelen aan de transactie. De gemeente bespaart op ambtenarenuren en de molenstichting kan nu in aanmerking komen voor subsidiebijdragen uit diverse fondsen. Ook is het voor de stichting mogelijk om meer mensen bij het wel en wee van de molens te betrekken.

VRIENDENGROEPEN.

Het is de bedoeling dat er rondom elke molen een vriendengroep ontstaat, die meehelpt om de molens in een goede conditie te brengen en te houden. Hoe dit precies vorm gaat krijgen moet nog bekeken woorden. Idee├źn hierover zijn altijd welkom.

MET HART EN ZIEL.

Bovendien is vanaf de overdracht de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en beleid van de molens in handen van mensen die er met hart en ziel aan verknocht zijn. Bij de molen in Mierlo zijn twee vrijwillige, gediplomeerde molenaars actief en twee vrijwillige molenaars in opleiding. Er werken ook twee vrijwillige molengidsen. In Geldrop zijn het de vier vrijwillige, gediplomeerde molenaars die de molen malende houden en rondleidingen verzorgen.

De molens in Mierlo aan de Dorpsstraat en in Geldrop aan de Molenakker kunnen zaterdags bezocht worden. Die in Mierlo werd oorspronkelijk in 1640 gebouwd. Hij is wel twee keer verplaatst. De Geldropse molen aan de Molenakker stamt uit 1843.

“DIE OMTRENT DE MOLEN WOONT, BESTUIFT HET MEEL”